Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Σελίδα 1 από 2 1, 2  Επόμενο

Πήγαινε κάτω

Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Σαβ Ιουν 30, 2012 7:37 am

Όταν οι περισσότεροι μοτοσικλετιστές ξεκινήσουν να συζητούν για λάδια, αμέσως δημιουργούνται δύο ομάδες. Αυτοί που πιστεύουν ότι πάνω κάτω είναι όλα τα ίδια και δεν αξίζει τον κόπο να πετάς παραπανίσια λεφτά για τα ακριβά λάδια, και αυτοί που νιώθουν την διαφορά και την ψάχνουν λίγο περισσότερο, με τι λάδια θα βάλουν, και δεν λυπούνται τα παραπάνω χρήματα. Ωστόσο και οι δύο ομάδες μοιράζονται την έλλειψη επιστημονικών πληροφοριών που θα τους επέτρεπε να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση. Αυτό το άρθρο θα προσφέρει κάποια στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα και ίσως να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιο λάδι είναι κατάλληλο για εσάς.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε για το λάδι των κινητήρων είναι το αν κάνει για τη μηχανή σας. Τα λάδια των κινητήρων έχουν να επιτελέσουν πολλαπλές αποστολές κι ορισμένες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν. Προφανώς, η λίπανση είναι ο κύριος στόχος. Το λάδι είναι ένα στρώμα προστασίας μεταξύ των κινούμενων μερών, όπως ακριβώς κάνει και το gel ξυρίσματος μεταξύ του δέρματος και του ξυραφιού.


Ωστόσο, το λάδι λειτουργεί επίσης ως καθαριστικό, πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρει τα επιζήμια σωματίδια όπως η βρωμιά και τα μεταλλικά ρινίσματα που αιωρούνται μέσα του και να τα πηγαίνει στο φίλτρο λαδιού ώστε να αφαιρεθούν με ασφάλεια από τον κινητήρα με την αλλαγή του. Επίσης έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει την διάβρωση των μετάλλων, αντιδρώντας με τα οξέα που δημιουργούνται από την καύση. Το λάδι εμποδίζει στην πραγματικότητα αυτά τα οξέα να καταστρέψουν το εσωτερικό του κινητήρα. Για παράδειγμα, όταν γίνεται η καύση, μόρια θείου που υπάρχουν στην βενζίνη, ενώνονται χημικά με τα μόρια του αέρα και δημιουργούν θειικό οξύ. Αν αυτά τα οξέα μείνουν ανεξέλεγκτα θα ροκανίσουν τα εσωτερικά μέρη του κινητήρα. Τα καλά λιπαντικά λοιπόν, περιέχουν αρκετά ειδικά πρόσθετα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το βόριο για να εξουδετερώσουν αυτά τα οξέα.


Η ψύξη είναι ένα άλλος σημαντικός παράγοντας του λαδιού. Το λάδι χρησιμεύει για την ψύξη των θερμών σημείων στο εσωτερικό ενός κινητήρα εκεί που το ψυκτικό μέσο δεν μπορεί να φθάσει. Το ψυκτικό μέσο συνήθως ασχολείται μόνο με τα πιο καυτά μέρη του κινητήρα, όπως οι κύλινδροι και η κυλινδροκεφαλή. Υπάρχουν πολλά εσωτερικά εξαρτήματα του κινητήρα που εξαρτώνται από το λάδι για να ψυχθούν, καθώς και να λιπανθούν βεβαίως. Για παράδειγμα, το σασμάν και ο συμπλέκτης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το λάδι για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους, δεδομένου ότι η υπερβολική αύξηση της θερμότητας σε αυτά τα σημεία, μπορεί να αλλάξει τις ανοχές και τα διάκενα των μερών που έρχονται σε επαφή και θα είναι η αιτία πολλών προβλημάτων.
Ένας άλλος τομέας που χρησιμοποιεί το λάδι για την ψύξη του, είναι η κάτω πλευρά των εμβόλων. Με τα σημερινά έμβολα που είναι όλο και λεπτότερα για λιγότερο βάρος και με την διαρκώς αυξανόμενη αναλογία συμπίεσης, το να διατηρεί τα έμβολα "δροσερά" είναι ζωτικής σημασίας. Μέρη του κινητήρα όπως αυτά που μπορούν να εκθέσουν το λάδι σε ακραίες θερμοκρασίες, είναι ένας σοβαρός λόγος που η θερμική σταθερότητα είναι τόσο σημαντική για τους κινητήρες των μοτοσικλετών.


Εισαγωγή


Τι είναι το <<JASO>> ?


JASO είναι η συντομογραφία του <<Japanese Automotive Standards Organization>>. Είναι δε ο οργανισμός της Ιαπωνίας που θέτει τις προδιαγραφές των μηχανοκινήτων μέσων, ανάλογος με το Αμερικανικό <<ΑΡΙ>>. Θέτει επίσης τις προδιαγραφές για την βαθμονόμηση των λαδιών κινητήρων.
Αυτά τα τρία λιπαντικά έχουν ετικέτα JASO, η οποία δείχνει ότι έχουν δοκιμαστεί και έχουν τις προδιαγραφές πιστοποίησης JASO. Η προδιαγραφή ΜΑ είναι για κινητήρες υψηλών επιδόσεων, ώστε να ξέρετε ότι το λάδι αυτό είναι ειδικά προσαρμοσμένο για χρήση σε σούπερσπορτ μοτοσυκλέτα με υγρό συμπλέκτη και χωρίς αντιτριβικά πρόσθετα κι όχι για ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Η προδιαγραφή ΜΒ είναι επίσης αντίστοιχη με τα προαναφερθέντα αλλά περιέχει και αντιτριβικά πρόσθετα.


Τι είναι το API?


Το American Petroleum Institute (ή ΑΡΙ) ιδρύθηκε το 1919 ως εμπορική ένωση της βιομηχανίας με έναν από τους στόχους του (αναφέρεται ως "ProMot (ING)), την αμοιβαία βελτίωση των μελών του και τη μελέτη των τεχνών και της επιστήμης που συνδέονται με τη βιομηχανία λιπαντικών και αερίου .
Στα περισσότερα δοχεία λαδιού, θα βρείτε μια μικρή κυκλική ετικέτα που λέει "API" μαζί με τα γράμματα όπως SG, SH, κ.λπ. Κάθε μια από αυτές τις συντομογραφίες αντιπροσωπεύει ένα πολύ σύνθετο σύνολο των προδιαγραφών και των δοκιμών που πρέπει να πληρούνται προκειμένου το λάδι να φέρει το χαρακτηρισμό API.
Όταν βλέπετε ένα λάδι με το σύμβολο API, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει καταβάλει το τέλος άδειας για το API, και με τη σειρά του η API έχει ελέγξει το προϊόν αυτό ώστε να διασφαλίσει ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα που έχει επιβάλει. Αν τα χαρακτηριστικά API αναφέρονται απλώς πάνω στο μπουκάλι και δεν είναι μέσα στο κυκλικό σύμβολο API, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πληροί τις προδιαγραφές ΑΡΙ, αλλά αποφάσισε να μην λάβει την αδειοδότηση της API για την κυκλοφορία του. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ ακριβή, και ως εκ τούτου πολλοί μικροί κατασκευαστές λαδιών επιλέγουν να μην είναι μέλη του ινστιτούτου, ακόμη και αν τα προϊόντα τους είναι αρκετά καλά και μπορούν να περάσουν στις δοκιμασίες της API.


Αυτή είναι η σωστή API ένδειξη , που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής του λιπαντικού έχει επικυρωθεί για την επιτυχή δοκιμασία στα πρότυπα για την SL / CF ονομασία.


Αυτά τα πρότυπα/ονομασίες αλλάζουν συνεχώς κάθε λίγα χρόνια, καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων κάνουν κάθε χρόνο αγώνα για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυστηρότερων μέτρων για την οικονομία καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων.


Κάθε λίγα χρόνια, η API ανακοινώνει ένα νέο πρότυπο, το οποίο καθορίζεται συχνά από τους κατασκευαστές των αυτοκινήτων, με τις αλλαγές να στοχεύουν συνήθως στην επίτευξη χαμηλότερων επιπέδων τριβής ώστε να επιτύχουν μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και εκπομπών ρύπων. Αυτή είναι μια μάχη που δεν τελειώνει ποτέ στην αυτοκινητοβιομηχανία, με τις συνεχείς αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων και μεγαλύτερης οικονομίας καυσίμου που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα. Το API δουλεύει παράλληλα με την αυτοκινητοβιομηχανία για να εξασφαλίσει ότι τα λιπαντικά που φτιάχνουν είναι κατάλληλα για την επίτευξη αυτών των στόχων.


Η βιομηχανία της μοτοσικλέτας ακολουθούσε τις συνεχώς μεταβαλλόμενες API ονομασίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν και η ονομασία SJ μείωσε τα ανώτατα επίπεδα ορισμένων πρόσθετων υλών που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των τριβών των μετάλλων. Η τελευταία ονομασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, είναι η SJ. (Σίγουρα αργότερα θα υπάρξουν κι άλλες που θα μειώσουν κι άλλο τις μέγιστες τιμές) Συγκεκριμένα, η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε φώσφορο μειώθηκε από 0,12% σε 0,10% λόγω της αρνητικής επίδρασής της στους καταλύτες. Σε έναν πεσμένο κινητήρα, το λάδι θα περάσει μέσω του συστήματος της εξάτμισης (μαζί με τον φώσφορο που περιέχει),και θα φτάσει στον καταλύτη προκαλώντας ζημιά στους αισθητήρες οξυγόνου αλλά και σε αυτόν τον ίδιο τον καταλύτη.


Τι είναι με λεπτομέρειες το JASO?


Η ομοσπονδία της βιομηχανίας μοτοσικλέτας έκρινε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα του φωσφόρου και η εισαγωγή περισσοτέρων αντιτριβικών (με στόχο την μεγαλύτερη οικονομία καυσίμων στα αυτοκίνητα), δεν ήταν προς το συμφέρον των μοτοσυκλετιστικών κινητήρων. O φώσφορος είναι ένα σημαντικό συστατικό για την μείωση των φθορών και τα χαμηλότερα επίπεδα του στο λάδι που επιβλήθηκαν, θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του λαδιού να προστατεύσει τα μέρη της πρωτεύουσας μετάδοσης (σασμάν), δεδομένου ότι μοτοσικλέτες μοιράζονται το λάδι του κινητήρα με το κιβώτιο ταχυτήτων. Επιπλέον, προστέθηκαν μεγαλύτερα όρια στα επίπεδα των τροποποιητών τριβής που μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο συμπλέκτη, καθώς επίσης και στην απόδοση του συμπλέκτη στα κατεβάσματα ταχυτήτων.
Στα scooter βέβαια δεν ισχύει αυτό δεδομένου ότι η λίπανση του συστήματος μεταδόσεως είναι διαφορετική από αυτή του κινητήρα.


Προσέξτε ότι αυτή η λίστα ετικετών παρουσιάζει το API και τα πρότυπα JASO μόνο σε μορφή κειμένου και δεν φέρουν τη σωστή επισήμανση. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι το προϊόν τους ικανοποιεί ή υπερβαίνει τα δύο πρότυπα, αλλά δεν έχει καταβληθεί το τέλος για τη χορήγηση αδειών (και δοκιμών).Σημειώστε επίσης ότι για να φέρουν τις επίσημες ετικέτες είναι πολύ ακριβή διαδικασία όπως είπαμε και παραπάνω, κι έτσι οι μικρότεροι κατασκευαστές δεν μπορούν να λάβουν άδειες, ακόμη και αν τα προϊόντα τους μπορούν να περάσουν τις δοκιμές. (βέβαια μπορεί και όχι)


Αντί λοιπόν να συνεχίσει να βασίζεται σε προδιαγραφές που προορίζονται για αυτοκίνητα, ο οργανισμός τυποποίησης της Ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας (ή JASO) ανέπτυξε τη δική του σειρά δοκιμών ειδικά για μοτοσικλέτες. Ο JASO δημοσιεύει σήμερα τα πρότυπα αυτά, και έτσι μπορεί κάθε εταιρεία λιπαντικών να φέρει στην ετικέτα των προϊόντων της την προδιαγραφή JASO αφού πρώτα περάσουν τα προϊόντα της τις σωστές δοκιμές. Ο JASO προσφέρει δύο επίπεδα πιστοποίησης, το MA ( χωρίς αντιτριβικά πρόσθετα) και το MB ( με αντιτριβικά πρόσθετα). Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η προδιαγραφή ΜΑ – ΜΑ2 σχεδιάστηκαν για να ξεχωρίζουν τα λάδια που έχουν εγκριθεί για χρήση σε μοτό με υγρό δίσκο συμπλέκτη σε αντίθεση με τα ΜΒ που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτού του τύπου μοτό. Ειδικά για τα δίχρονα χρησιμοποιείται η προδιαγραφή JASO M345 (FA,FB,FC) και αυτή αναφέρεται συγκεκριμένα στην χαμηλή περιεκτικότητα στάχτης, λιπαντική ικανότητα, απορρυπαντικές δυνατότητες, χαμηλές εκπομπές καπνού, και μπλοκάρισμα της εξάτμισης. Αυτές οι προδιαγραφές, ειδικά οι ΜΑ και FC σχεδιάστηκαν για να καλύψουν θέματα που δεν προβλέφθηκαν στην κατηγοριοποίηση ΑΡΙ. Ο JASO προϋποθέτει ότι για να φέρει η ετικέτα του προϊόντος το σήμα του, πρέπει να εγκριθεί από πριν και να έχει περάσει με επιτυχία όλα τα τεστ. Αν η ετικέτα δεν έχει ένα τετράγωνο πλαίσιο που μέσα να γράφει τον αριθμό εγγραφής πάνω από το ΜΑ ή το MB, μπορεί αυτό το λάδι να μην έχει εγκριθεί. Μπορεί ο κατασκευαστής του να ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα του ανταποκρίνονται στα JASO πρότυπα, αλλά αυτά στην πραγματικότητα να μην πέρασαν όλα τα τεστ.


Τα πρότυπα αυτά περιλαμβάνουν επίσης μια δοκιμή για τη μέτρηση της ικανότητας του λαδιού να μπορεί να συμπλέκει τους δίσκους σωστά, καθώς επίσης και τη θερμική του σταθερότητα αλλά και διάφορων άλλων παραγόντων του λαδιού που σχετίζονται μόνο με τους κινητήρες μοτοσικλετών. Η συμβουλή μας εδώ είναι αρκετά απλή: Διαβάστε το εγχειρίδιο της μοτοσικλέτας σας, και αν αυτό λέει για χρήση λαδιού με API SG, αυτό να χρησιμοποιήσετε!
Μην επιλέξετε λάδι με υψηλότερη προδιαγραφή API όπως το API SL, γιατί θα περιέχει λιγότερες ποσότητες ορισμένων πρόσθετων, όπως φώσφορο, και μπορεί να περιέχει άλλα πρόσθετα που θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου στο αυτοκίνητο, αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν πατινάρισμα του συμπλέκτη σας. (Περισσότερα για αυτό, αργότερα.)


Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε μια πιο ασφαλή επιλογή αγοράζοντας λάδια με JASO πρότυπα επειδή θα ξέρετε ότι έχουν περάσει μια σειρά δοκιμών που αναπτύχθηκαν από τη βιομηχανία μοτοσικλέτας και άρα είναι σίγουρα ασφαλή για την μοτοσικλέτα σας. Μια γρήγορη ματιά σε πολλά εγχειρίδια μοτοσικλετών χρονολογίας '02 '03 έδειξε ότι ένα Kawasaki ZX-12R και τα περισσότερα μοντέλα της Honda ήταν τα μόνα σπορ μοντέλα μοτοσικλετών που φέρανε την μνεία της JASO.


Ποια είναι η βάση των λαδιών?


Τα λιπαντικά των κινητήρων αρχίζουν με ένα λάδι σαν βάση το οποίο αναμιγνύεται με διάφορα πρόσθετα. Αυτά τα βασικά λάδια συχνά αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% με 90% του συνολικού όγκου, και είναι ως εκ τούτου η "ραχοκοκαλιά" του λαδιού.
Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποια λιπαντικά έχουν ως βάση το ορυκτέλαιο και κάποια άλλα το συνθετικό λάδι. Ενώ κάποια άλλα είναι χαρακτηρισμένα ως ημι-συνθετικά. Τι σημαίνουν όλα αυτά όμως? Δεν είναι τόσο πολύ απλό να εξηγηθεί όσο στο παρελθόν, επειδή οι γραμμές παραγωγής είναι τώρα πια ασαφής στην περίπτωση των συνθετικών λιπαντικών.


Για τις ανάγκες μας, τα ορυκτέλαια είναι τα πιο βασικά λάδια και τα πιο φτηνά στην αγορά. Δημιουργούνται από την διύλιση του αργού πετρελαίου και προσφέρουν αρκετά καλές ιδιότητες, αν και δεν είναι συνήθως τόσο ανθεκτικά στη θερμοκρασία όπως τα ημι-συνθετικά ή τα πλήρως συνθετικά. Στο άλλο άκρο είναι συνθετικά λιπαντικά. Ένα συνθετικό λιπαντικό έχει επεξεργαστεί χημικά για να δημιουργήσει τις επιθυμητές ιδιότητες. Τα ημι-συνθετικά λιπαντικά είναι ένα μείγμα των δύο βασικών λιπαντικών.(των ορυκτελαίων δηλαδή και των συνθετικών)


Οι ομάδες λιπαντικών του API χωρίζονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες. Κάθε μία με διαφορετικές ιδιότητες αλλά και μεθόδους παραγωγής:


Ομάδα Ι: Απλά ορυκτέλαια απλής διύλισης. Αυτά είναι τα λιγότερο επεξεργασμένα λιπαντικά στην αγορά σήμερα, και χρησιμοποιούνται συνήθως σε μη αυτοκινητιστικές εφαρμογές, αν και ορισμένα από αυτά σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να βρουν το δρόμο τους σαν πολύ χαμηλού κόστους λιπαντικά κινητήρων.


Ομάδα ΙΙ: Hydro-επεξεργασμένα και εξευγενισμένα ορυκτέλαια. Αυτά είναι τα πιο κοινά από όλα τα λάδια (ορυκτέλαια) και είναι συνήθως τα βασικά λάδια για την κατασκευή λιπαντικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.


Ομάδα ΙΙΙ (που σήμερα ονομάζονται συνθετικά): Τα λιπαντικά που ξεκινούν ως πρότυπα λάδια της ομάδας Ι και υποβάλλονται σε επεξεργασία για την αφαίρεση των προσμείξεων, με αποτέλεσμα ένα πιο σταθερό στη θερμότητα σύνθετο λάδι (όσο είναι δυνατόν αυτό) από ότι είναι τα πρότυπα λάδια της ομάδα Ι και ΙΙ. Μερικά παραδείγματα είναι το Castrol Syntec (αυτοκινητιστικό) και το Motorex Top Speed. Αυτά είναι από τα φτηνά συνθετικά λιπαντικά της αγοράς, αλλά γενικά δεν αποδίδουν τόσο καλά όσο τα λάδια της ομάδας IV ή V.


Ομάδα IV: Polyalphaolefin, που κοινώς αποκαλούνται και PAOs. Αυτά είναι τα πιο κοινά από τα πλήρη συνθετικά λιπαντικά, και συνήθως έχουν σημαντικές ικανότητες να ανταπεξέρχονται στη θερμότητα αλλά και γενικώς την σταθερότητα που έχουν όταν υποβάλλονται σε αυτή, (σε σύγκριση με την ομάδα λιπαντικών III) Η παραγωγή τους γίνεται μαζικά και σε μεγάλες ποσότητες (άρα εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι ακριβή η κατασκευή τους για πλήρη συνθετικά λάδια που είναι)
Είναι απαλλαγμένα από κερί προσφέροντας υψηλούς δείκτες ιξώδους (στις χαμηλές θερμοκρασίες) και συνήθως δεν απαιτούν τροποποιητές ιξώδους. Ως παραδείγματα παίρνουμε τα AMSOIL και τα Motorex Power Synt.


Ομάδα V: Εστέρες. Αυτά τα λιπαντικά έχουν φυτική ή ζωϊκή βάση και ονομάζονται λιπαρά οξέα. Στη συνέχεια μετατρέπονται μέσω μιας χημικής αντίδρασης σε εστέρες ή διεστέρες τα οποία χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως βάση άλλων λαδιών. Οι Εστέρες έχουν πολικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ενεργούν σαν μαγνήτες και πραγματικά επικολλούνται στα μέταλλα. Αυτό υποτίθεται ότι προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία στην τριβή μετάλλου σε μέταλλο από ότι τα συμβατικά PAOs, τα οποία δεν έχουν αυτή την πολικότητα. Αυτά τα βασικά λάδια επίσης μπορούν να λειτουργήσουν ως καλοί διαλύτες στο εσωτερικό του κινητήρα, αφού στην ουσία μεταλλάσσονται σε "καθαριστικά". Οι Εστέρες είναι πολύ ακριβοί για να φτιαχτούν, και τα λιπαντικά που παράγονται με βάση αυτούς, συνήθως κοστίζουν πολύ περισσότερο. Λόγω αυτού του υψηλότερου κόστους κατασκευής, πολλές εταιρείες βάζουν μικρές ποσότητες εστέρων σαν λάδι βάσης. Μερικά παραδείγματα είναι τα Bel-Ray EXS, τα Torco MPZ συνθετικά και Maxum 4 Extra. Τα Motul 300V όμως, χρησιμοποιούν 100% εστέρα ως βασικό λάδι, και είναι ένα από τα πιο ακριβά λάδια της αγοράς.


Η ομαδοποίηση αυτών των λιπαντικών είναι η πηγή πολλών διαφωνιών. Ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ, είναι αυτό που κάποιο λιπαντικό μπορεί να φέρει την ένδειξη "πλήρες συνθετικό λάδι." Το 1999, η Mobil άσκησε αγωγή κατά της Castrol για την αλλαγή των βασικών λαδιών σε Syntec στα προϊόντα της. Είχαν χρησιμοποιηθεί λάδια της ομάδας IV PAO, αλλά είχαν αλλάξει το βασικό τους λάδι σε λάδι της ομάδας ΙΙΙ. Η Mobil υποστήριξε ότι η ομάδα λιπαντικών ΙΙΙ δεν ήταν πραγματικά "συνθετικά λάδια" και δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως τέτοια. Μετά από πολλές απόψεις εμπειρογνωμόνων που ακούστηκαν, η Νational Advertising Division του Better Business Bureau που συνεργαζόταν με την Castrol είπε ότι η ομάδα λιπαντικών ΙΙΙ θα μπορούσε να είναι χαρακτηρισμένη ως συνθετική. Από τότε σημειώθηκε μεγάλη αύξηση σε αυτόν τον τύπο του προϊόντος, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής που είχε, το οποίο μάλιστα είχε παρόμοιες επιδόσεις με τα παραδοσιακά συνθετικά λιπαντικά. Πολλοί βέβαια παραδοσιολάγνοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η ομάδα λιπαντικών ΙΙΙ δεν είναι στ' αλήθεια συνθετικά λιπαντικά.


Πρόσθετα των λιπαντικών


Τα πρόσθετα είναι το άλλο 10 με 20 τοις εκατό του προϊόντος, που βοηθούν το βασικό ορυκτέλαιο να κάνει πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσε. Πρόσθετες ύλες που ανήκουν σε διάφορες βασικές κατηγορίες:


Απορρυπαντικά / Διασπαρτικά: Αυτά διασφαλίζουν ότι οι ξένες ύλες στο λάδι (ρινίσματα,βρωμιά) παραμένουν σε αυτό ώστε να μεταφερθούν στο φίλτρο ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν σωστά από τον κινητήρα.


Αντιτριβικά: Αυτά είναι ίσως τα πιο πολυσυζητημένα πρόσθετα, τα οποία χρησιμεύουν για την προστασία του κινητήρα από την τριβή μετάλλου σε μέταλλο. Τα συνήθη αντιτριβικά πρόσθετα είναι ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Άλλα αντιτριβικά πρόσθετα περιλαμβάνουν τροποποιητές τριβής όπως το διθειούχο μολυβδαίνιο (ή moly)


Αντιοξειδωτικά : Πρόσθετα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το βόριο στην πράξη υπάρχουν για να απορροφήσουν τα οξέα που δημιουργούνται κατά την καύση για την προστασία του κινητήρα. Αυτά συνήθως αναφέρονται από το TBN (Total Base Number). Ο υψηλότερος αριθμός σημαίνει ότι το λάδι θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο και να παρέχει αυξημένη προστασία έναντι των οξέων που παράγονται από την καύση.


Άλλα πρόσθετα, όπως τα αντιαφριστικά (δεν αφήνουν το λάδι να αφρίσει), οι τροποποιητές ιξώδους και τα συστατικά αντισκωριακής δράσης μπορούν επίσης να είναι παρόντα στα λιπαντικά της μοτοσικλέτας. Ειδικότερα, τα αντιαφριστικά πρόσθετα είναι πολύ σημαντικά! Λόγω των υψηλών στροφών που δουλεύουν οι κινητήρες των μοτοσυκλετών, θα μπορούσε το λάδι να κάνει φουσκάλες που θα δημιουργούσαν κενά λίπανσης στα ρουλεμάν.


Viscosity (Ιξώδες)
Αν ρωτήσετε κάποιον παλιό μοτοσυκλετιστή τι ιξώδες λαδιού χρησιμοποιεί, θα απαντήσει "20W-50."
Όλα τα "πολυιξώδη" λιπαντικά φέρουν δύο αριθμούς. Με απλά λόγια, ο πρώτος αριθμός είναι το ιξώδες του λαδιού, όταν είναι κρύο (0 Κελσίου), και το άλλο είναι το ιξώδες του λαδιού σε θερμοκρασία λειτουργίας (100°C)
Το "W" του ιξώδους σημαίνει "χειμώνας", το οποίο είναι απλώς η αντίσταση του υγρού σε ροή στους 0°C. Με ακόμα πιο απλά λόγια, ένα 20W-50 όταν είναι κρύο, ρέει δυσκολότερα από ένα λάδι 15W-50 στην ίδια θερμοκρασία.


Προκειμένου να ξεπεραστεί η φυσική αραίωση που εμφανίζεται όταν το λάδι θερμαίνεται, προστίθεται ένα συστατικό γνωστό ως τροποποιητής ιξώδους. Αυτό είναι ένα πολυμερές σύνθετο στοιχείο που διογκώνεται λόγω της θερμότητας, με αποτέλεσμα το λάδι να αραιώνει λιγότερο.
Συνήθως, το συνθετικό λάδι περιέχει λιγότερο από αυτό το πρόσθετο, ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει καθόλου κι αυτό οφείλεται στον φυσικά υψηλότερο δείκτη ιξώδους του. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι καταλληλότερο για το ευρύ φάσμα των θερμοκρασιών που δουλεύει ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας. Οι τροποποιητές ιξώδους είναι ένα από τα πρώτα πρόσθετα που φθείρονται στο λάδι, και είναι ένας σοβαρός λόγος που κάνει ορισμένους κατασκευαστές συνθετικών λαδιών να ισχυρίζονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του λιπαντικού τους. Δεδομένου ότι είναι ένα φυσικό πολυμερές στοιχείο χωρίς να χρειάζεται να τροποποιηθεί χημικά όπως τα ορυκτέλαια, τα συνθετικά λάδια θα κρατήσουν το ιξώδες τους πολύ περισσότερο.


Ο λόγος που κάνει τους παλαιούς μοτοσυκλετιστές να προτείνουν παχύτερο λάδι, οφείλεται στο γεγονός ότι στους μεγάλους κινητήρες με μεγαλύτερες ανοχές, τα χοντρότερα λάδια ήταν απαραίτητα για τη διατήρηση της πίεσης του λαδιού. Άλλοι πιστεύουν ότι η χρήση λαδιών με μεγαλύτερο ιξώδες, έχουν αποτελεσματικότερη προστασία επειδή οι υψηλών επιδόσεων κινητήρες είναι πιο απαιτητικοί σε λίπανση. Αυτό δεν ισχύει στους σύγχρονους κινητήρες, και η χρήση παχύτερων λαδιών από τα αναφερόμενα μπορούν να βλάψουν πραγματικά μια μηχανή. Τα σημεία που πρέπει να περάσει το λάδι, μερικές φορές είναι τόσο λεπτά ώστε να μην επιτρέπουν στο παχύτερο λάδι να διεισδύσει εκεί και να έχει και την πρέπουσα ροή, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ενδεχομένως μεγάλη καταστροφή από κακή λίπανση. Στην πραγματικότητα, πολλές αγωνιστικές ομάδες κάνουν χρήση υπερβολικά λεπτότερων λαδιών για να αποκτήσουν επιπλέον ιπποδύναμη λόγω της μείωσης της τριβής.
Η υψηλότερη αντοχή του φιλμ που δημιουργεί ένα συνθετικής βάσης λιπαντικό βοηθά τους αγωνιστικούς κινητήρες να επιβιώνουν ακόμη και σε αγώνες αντοχής, ακόμα κι όταν λειτουργεί με εξαιρετικά λεπτά λάδια. Φυσικά, αυτές οι μηχανές θα επισκευαστούν μετά τον αγώνα με καινούρια εξαρτήματα, έτσι δεν προτείνουμε τη χρήση ενός αγωνιστικού λαδιού στις πολιτικές μοτοσυκλέτες σας. Συμβουλευθείτε το εγχειρίδιο χρήσης της μοτοσυκλέτας και το ιξώδες του λαδιού που αντιστοιχεί στις συνθήκες οδήγησης σας, όπως καθορίζεται από τον κατασκευαστή. Τα εγχειρίδια έχουν συχνά έναν πίνακα με διάφορες θερμοκρασίες που σας επιτρέπει να επιλέξετε το σωστό ιξώδες.
Πηγή Sportride.com


Απόδοση στα Ελληνικά: ALX (αρχική μετάφραση) – Savvas (διορθώσεις, συμπληρώσεις)
Ευχαριστώ τον Αλέξανδρο (my bike) για την συγκέντρωση του υλικού και την επίπονη αρχική μετάφραση!


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Savvas στις Πεμ Οκτ 22, 2015 8:46 pm, 1 φορά

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από joebar Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 1:03 am

και τωρα φιλε σαββα εχει ερωτηση...
το μανιουαλ απο το μηχανακι λεει οτι παιρνει το εξης λαδι..API SG η υψηλοτερα(τι ειναι το "υψηλοτερα"?) και JASOT903 MA σωστα μεχρι εδω?
εγω βρηκα τα εξης..
power 1 racing 10-50 API SL JASOMA2 τι ειναι το 2? αυτα ειναι συνθετικα
βρηκα επισης και...power 1 4t 10-30 API SJ JASO MA2 ημισυνθετικα
τα παραπανω ειναι καστρολ τα οποια και θελω να βαλω
και ρωτω...ποιο απο τα 2?? τι διαφορα εχει το ενα με το αλλο?
η χοντα λεει 10-30 η 10-40
τι διαφορα εχουν αυτα που λεει η χοντα με αυτα που εβαλα πιο πανω?
τι διαφορα εχει το API SJ με το API SL?
η χοντα λεει JASO T903 και εγω βρισκω JASO MA2
ξερω οτι σου αρεσουν αυτα για αυτο ρωταω Razz
μηπως να βαλω ηλιελαιο να ξεμπερδευω?? Very Happy
avatar
joebar

Αριθμός μηνυμάτων : 2231
Ημερομηνία εγγραφής : 19/05/2012
Ηλικία : 45
Τόπος : χαλανδρι

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από ypopsifios Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 1:43 am

Θα απαντήσω μερικώς.
Στο πρότυπο API μετα το S ακολουθούν τα γράμματα της αλφαβήτου με την ίδια σειρά. Όσο πιο "πορχωρημένο" προς το τέλος της αλφαβήτου γράμμα ακολουθεί τόσο και πιο υψηλών προδιαγραφών λιπαντικό ειναι. Δηλ οταν λεει SG ή υψηλότερο εννοεί να ειναι SH, SJ, (SI να πω τη αλήθεια δεν έχω δει αλλά δεν αποκλειεται να υπάρχει)κλπ. Και τα δύο που βρήκες υπερκαλύπτουν το SG ως προαπαιτούμενο, με το SL να ειναι ανώτερο του SJ (αναμενόμενο αφου πρόκειται για συνθετικό έναντι ημι).
Τα πρότυπα JASO είναι των Ιαπονικών κατασκευαστών μοτοσυκλετών και δεν ξέρω να σου πω λεπτομέρειες. Για προδιαγραφές ΜΑ και ΜΒ είχα ακούσει...
Λες να τα "τζάσει" το μοτέρ; (φτου-φτου) lol!
Σε κάθε περίπτωση πρίμενε να πάρεις έγκυρες πληροφορίες πριν καταλλήξεις.
Πάντως η καστρόλ είναι ψαγμένη και έχει προτάσεις για τις μοτό με βάση το JASO. Ειδικά για το Ηonda SH που απαιτει ΜΒ έχει βγάλει και ειναι από τις λίγες.
Κάνε αναζήτηση με βάση το μοντέλο που θες να δεις τι σου προτεινει η castrol.
avatar
ypopsifios

Αριθμός μηνυμάτων : 55
Ημερομηνία εγγραφής : 14/06/2012

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από joebar Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 2:13 am

εκανα την αναζητηση αλλα εχει μοντελο 2004 και μετα παει στο 2008.εμενα ειναι 07
avatar
joebar

Αριθμός μηνυμάτων : 2231
Ημερομηνία εγγραφής : 19/05/2012
Ηλικία : 45
Τόπος : χαλανδρι

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από joebar Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 2:14 am

ασε που καθε φορα που ρωταω οι μισοι λενε μακρια απο συνθετικα και οι αλλοι μακρια απο ημι...... Question
avatar
joebar

Αριθμός μηνυμάτων : 2231
Ημερομηνία εγγραφής : 19/05/2012
Ηλικία : 45
Τόπος : χαλανδρι

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 7:47 am

Απαντώ σταδιακά γιατί πολλές οι ερωτήσεις, σωστές όλες και πετυχημένες και κάτι πρέπει να μείνει.


<<....API SG η υψηλοτερα(τι ειναι το "υψηλοτερα"?)>>


1.Γράμματα και χαρακτηρισμοί ΑΡΙ :


[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]


Το ανώτερο λοιπόν του SG είναι το SH, SJ,SL, SM.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Savvas στις Πεμ Οκτ 22, 2015 8:47 pm, 1 φορά

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 8:01 am

<<.....JASOMA2 τι ειναι το 2? >>.


Όπως αναφέρθηκε και στην αρχική ανάλυση υπάρχουν προδιαγραφές με βάση το Αμερικάνικο Ινστινούτο αλλά και τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τυποποίησης.


Βάση λοιπόν του Ιαπωνικού Οργανισμού κατατάσσονται σε :


Other Rating Systems
International Lubricant Standardization and Approval Committee (ILSAC)
Association des Constructeurs Européens d'Automobiles (ACEA)
Japanese Automotive Standards Organization (JASO) -
In 1999, JASO came out with a very simple standards -
JASO MA - high friction oil (suitable for DR650s)
JASO MB - low friction oil (NOT suitable for DR650s)
In 2006, JASO revised their standard and allow for further differentiation:
JASO MA1 - passenger car motor oils (PCMOs) (acceptable for DR650s)
JASO MA2 - oils specifically formulated for four-stroke motorcycle optimum clutch performance
JASO MB - contain high levels of friction modifiers


JASO Friction Performance
Index/Classification MA2 MA1 MA MB
Static friction index 1.70≤X<2.50 1.15≤X<1.70 1.15≤X<2.50 0.50≤X<1.15
Dynamic friction index 1.80≤X<2.50 1.45≤X<1.80 1.45≤X<2.50 0.50≤X<1.45
Stop time index 1.90≤X<2.50 1.55≤X<1.90 1.55≤X<2.50 0.50≤X<1.55


Βλέπεις λοιπόν ότι το ΜΑ2 σημαίνει πως πρόκειται για λάδια ειδικά κατασκευασμένα για 4χρονες μοτοσυκλέτες για την βέλτιστη απόδοση του συμπλέκτη.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Savvas στις Πεμ Οκτ 22, 2015 8:48 pm, 1 φορά

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 8:26 am

Τελευταία ερώτηση και δυσκολότερη : <<....JASO T903 ....>>.


Με δυό κουβέντες είναι η διαδικασία ελέγχου του λαδιού σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ιαπωνικού Οργανισμού τυποποιήσεως.


Για εμβάθυνση - λεπτομέρειες, όσων αποκαλύπτονται διότι υπάρχει και μέρος που δεν αποκαλύπτεται φυσικά και εσύ και όποιος άλλος ενδιαφέρεται ας μελετήσει [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Savvas στις Πεμ Οκτ 22, 2015 8:48 pm, 1 φορά

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 8:29 am

<<power 1 racing 10-50 API SL JASOMA2 τι ειναι το 2? αυτα ειναι συνθετικα
βρηκα επισης και...power 1 4t 10-30 API SJ JASO MA2 ημισυνθετικα
τα παραπανω ειναι καστρολ τα οποια και θελω να βαλω
και ρωτω...ποιο απο τα 2?? τι διαφορα εχει το ενα με το αλλο? Εγώ θάβαζα το 10-30, το 10-50 ξεφεύγει πολύ από τα προβλεπόμενα.
η χοντα λεει 10-30 η 10-40 ελλιπής πληροφορίες
τι διαφορα εχουν αυτα που λεει η χοντα με αυτα που εβαλα πιο πανω? Ελλιπής πληροφορίες για να κάνουμε σύγκριση
τι διαφορα εχει το API SJ με το API SL?
η χοντα λεει JASO T903 και εγω βρισκω JASO MA2

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 8:33 am

joebar έγραψε:ασε που καθε φορα που ρωταω οι μισοι λενε μακρια απο συνθετικα και οι αλλοι μακρια απο ημι...... Question

Ημιμάθεια, χειρότερη της αμάθειας, δυστυχώς, ο κάθε ένας το βιολί του χωρίς στοιχεία χωρίς τίποτα, αερολογίες και μόνο όπως πάντα (πάει στο οι μισοί κ.λ.π. όχι σε σένα ε?).

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από ypopsifios Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 6:16 pm

Αναλυτικότατος κατατοπιστικότατος και με ντοκουμέντα ο Σάββας!
avatar
ypopsifios

Αριθμός μηνυμάτων : 55
Ημερομηνία εγγραφής : 14/06/2012

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από joebar Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 6:48 pm

ευχαριστω σαββα.οσο για τις ελλιπης πληροφοριες στο βιβλιαρακι της χοντα δεν λεει κατι αλλο
avatar
joebar

Αριθμός μηνυμάτων : 2231
Ημερομηνία εγγραφής : 19/05/2012
Ηλικία : 45
Τόπος : χαλανδρι

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Τρι Νοε 13, 2012 7:08 pm

Νασαι καλά Χρήστο, τίποτα Κώστα, το ξέρω φίλε μου πως έχουν μηδενικές πληροφορίες τα Χοντόλαδα και εγώ τόψαξα αρκετά και δεν βρήκα τίποτα.

Πλέον και εγώ CASTROL βάζω, SAE 5-40, API SJ , JASO MB, στον κινητήρα. Wink

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Moto Hellas Forum Την / Το Τετ Απρ 24, 2013 11:14 pm

H Castrol εχει βγαλει ανακοινωση οτι ανακαλει δυο προιοντα της...! τα εξης...

Προιον Αριθ.Παρτιδας
Castrol Power 1 Racing 2T 141735, 143802
Castrol Power 1 Scooter 2T 119990, 147997
Castrol Act>Evo 2T 126486, 135401, 150755
λογω του οτι βρεθηκαν στα εν λογω δειγματα νερου!
το σχετικο αρθρο θα το βρειτε εδω...!

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


_________________
Honda Sh300i/CBS Pearl White Mod.10/2010

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Moto Hellas Forum
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 3235
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 44
Τόπος : Θεσσαλονίκη-Κερκυρα

http://moto-hellas-forum.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Τετ Απρ 24, 2013 11:19 pm

Ευχαριστούμε Σπύρο για την χρησιμότατη όντως ενημέρωση !

Για να μην πέσει πανικός σας ενημερώνω πως πρόκειται για λάδι δίχρονων κινητήρων αλλά είναι απορίας άξιον πως έκανε τέτοια μακακία τόσο μεγάλη εταιρεία ! No

Λένε εν τω μεταξύ ότι μπορεί να προκληθεί βλάβη στον κινητήρα, ότι τα παίρνουν πίσω και επιστρέφουν τα χρήματα ή σου δίνουν άλλο άμα είναι στην συγκεκριμένη παρτίδα αλλά άμα έχει κολήσει ο κινητήρας δεν λένε τι γίνεται απλά να μην χρησιμοποιηθεί ! :twisted: :twisted: :twisted:

Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό πάντως............ No Suspect

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Τετ Απρ 24, 2013 11:22 pm

Και στα Ελληνικά [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

(κάτω κάτω στη σελίδα στο κουτάκι = ανάκληση προιόντος)

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Παρ Σεπ 20, 2013 9:34 pm

Μία καλή επεξήγηση της διαφοράς μεταξύ της κατατάξεως JASO MA και ΜΒ [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους πίνακες που δείχνουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά τριβής.

Οι διαφορές είναι τρομακτικές υπέρ του ΜΒ.

Και τα ανήθικα όντα βάζουν λάδια ΜΑ σε κινητήρες που προβλέπουν ΜΒ !


Συμπληρώνεται το πόστ με μερικά στοιχεία ακόμα που προέκυψαν διότι από ότι φαίνεται το παραπάνω δεν έγινε κατανοητό πλήρως και δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε και να ανακυκλώνουμε συνεχώς τα ίδια θέματα πριν να ψάξουμε στο φόρουμ αν υπάρχουν ή όχι.

Το MB έχει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝΤΙΤΡΙΒΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑ.

Παρατίθεται και άλλη παραπομπή [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Και επειδή δεν ξέρουν όλοι αγγλικά και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την πανηλίθια μετάφραση του google και να παραπλανώνται τόσο οι ίδιοι αλλά να παραπλανούν και άλλους μεταφράζω εγώ αυτολεξεί όσο είναι δυνατόν :

JASO MB
MB grade oils are classified as the lowest friction oils among motorcycle four-cycle oils. Not to be used where a JASO MA grade oil is required.

Τα λάδια ΜΒ είναι χαρακτηρισμένα (έχουν τοποθετηθεί στη βαθμιδα του χαρακτηρισμού) μεταξύ των λαδιών τετράχρονων μοτοσυκλετών ΩΣ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΡΙΒΗ.

Ελπίζω το θέμα πλέον νάναι ξεκάθαρο απολύτως.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Savvas στις Δευ Δεκ 15, 2014 12:21 pm, 1 φορά (Λόγος της επεξεργασίας : Συμπλήρωση αρχικού πόστ με μετάφραση παραπομπής κλπ.)

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Παρ Σεπ 27, 2013 7:26 am

Βρήκα αυτό το κείμενο στα αγγλικά, το οποίο αποτελεί μια συνέντευξη του John Rowland με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων Ο Rowland είναι ο επικεφαλής χημικός του τμήματος ερευνας&εξελιξης της Fuchs/Silkolene εδώ και πολλά χρόνια αναπτύσσοντας μάλιστα μια σειρά πρωτοποριακών για την εποχή τους εστερικων λιπαντικών. Πολλοί πιστεύουν ότι αν υπάρχει κάτι για το λάδι που δεν το γνωρίζει, δεν αξίζει να το ξέρουμε κι εμείς!

Ακόμη και αν ορισμένα από τα παρακάτω έχουν ξαναφερθεί, αφού δεν είναι καινούργια, πιστεύω ότι αξίζει να τα διαβάσει κάποιος.

1) Πώς κατασκευάστηκε ένα λάδι? Πως μετατράπηκε από τη μαύρη «λάσπη» που προέρχεται από το έδαφος, σε νέκταρ για τους κινητήρες των αυτοκίνητων και μοτοσυκλετών μας;

Το αργό πετρέλαιο, το οποίο συνήθως είναι πολύ λεπτό, (σε αντίθεση με δημοφιλή πεποίθηση!) αποστάζεται σε ελαφρά και βαρέα κλάσματα, με πολλά ενδιάμεσα προϊόντα. (Τα κατώτερα υπολείμματα χρησιμοποιούνται για τα καύσιμα των 15cc/40RPM πετρελαιοκίνητων υπέρ-μηχανών στα γιγαντιαία πετρελαιοφόρα που φέρνουν το αργό στο διυλιστήριο.)

Τα ελαφρύτερα κλάσματα, συνήθως πάνω από το 90% του αρχικού αργού πετρελαίου, μετατρέπονται σε βενζίνη και ντίζελ. Ορισμένα από τα βαρύτερα έλαια, (βρωμερά και κατάμαυρα!) περνούν διάφορες διαδικασίες ώστε να καθαριστούν και να γίνουν κατάλληλα προς χρήση. Από τα περίπου δώδεκα λιπαντικά προϊόντα που προκύπτουν, τα 4 πιο καθαρά και λαμπερά χρησιμοποιούνται για την παράγωγη των σύγχρονων λιπαντικών. Το ιξώδες τους είναι περίπου ισοδύναμο με SAE 10, 20, 30 και 140 συμφώνα με τους πινάκες των λιπαντικών κινητήρων και κιβώτιων. Τα διυλιστήρια πετρελαίου παράγουν επίσης πολλών ειδών αέρια και χημικές ενώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εξειδικευμένων "tailor made" λιπαντικών: των συνθετικών!

2) Ποιες είναι όμως οι πιο σημαντικές ουσίες που προστίθενται στο υπό επεξεργασία βασικό λάδι; Και τι κάνουν;

Στα παλιά τα χρόνια, στους κινητήρες χρησιμοποιούνταν μείγματα διυλισμένων πετρελαιοειδών. Έτσι απλά, χωρίς κανένα πρόσθετο. Το πρόβλημα ήταν, ακόμη και στους αργόστροφους κινητήρες 80 χρόνια πριν, ότι τα λάδια αυτά δεν κρατούσαν πολύ… όπως και οι κινητήρες φυσικά...

Μαύρη λάσπη και διάβρωση ήταν οι δολοφόνοι, και οι δύο «εξοντώθηκαν» στη δεκαετία του 1950 με τις απορρυπαντικές και αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες. (Όταν ήμουν παιδί επισκεπτόμασταν συχνά έναν φίλο του πάτερα μου που ανακατασκεύαζε μια μηχανή Ford. Η μούργα μέσα σε αυτό το πράγμα ήταν απίστευτη! Οι βαλβίδες κινούνταν σε τρύπες με στερεή μάκα!)

Τα απορρυπαντικά πρόσθετα, απομάκρυναν τα υπολείμματα άνθρακα από το θάλαμο καύσης και ταυτόχρονα μείωσαν τις διαβρώσεις του κυλίνδρου και των ελατήριων του πιστονιού.

Τα αντιοξειδωτικά εμπόδισαν το λάδι να αντιδρά με το οξυγόνο του αέρα, κάτι που απέτρεψε τη δημιουργία όξινης λάσπης και επέτρεψε τη μείωση στη διάβρωση και το «σπάσιμο» του λαδιού. Μερικά αντιοξειδωτικά μάλιστα είχαν και τη χρήσιμη «παρενέργεια» της μείωσης της φθοράς.
Όλα αυτά συνέτειναν στη βελτίωση της διάρκειας ζωής του λαδιού και του κινητήρα κατά το τριπλάσιο σε σχέση με τα λιπαντικά του παρελθόντος. (τα άπλα λάδια χρειάζονταν αλλαγή κάθε 1500 χλμ, και οι απλοί κινητήρες που τα χρησιμοποιούσαν, γενική επισκευή κάθε 20-30000 χλμ.)
Οπωσδήποτε υπήρξε και η μηχανολογική-μεταλλουργική πρόοδος, αλλά συγχρόνως τα νεοσχεδιασμενα μοτέρ είχαν ανάγκη για καλύτερη λίπανση ώστε να είναι αποτελεσματικά.

Αργότερα ήρθαν οι διαλυτικές ενώσεις, οι οποίες συγκρατούσαν τα κατάλοιπα του άνθρακα σαν μικρά σωματίδια μέσα στο λάδι, τα οποία και συνέχιζαν να ξεφεύγουν από το φίλτρο λαδιού και δεν κατακάθονταν κάπου συγκεκριμένα αλλά συνέχιζαν να κυκλοφορούν μέσα στο μοτέρ, μειώνοντας και άλλο τη δημιουργία καταλοίπων. (τα σωματίδια αυτά με μέγεθος μόλις 1000 μικρά, είναι πολύ μικρότερα από τους πόρους του φίλτρου οι οποίοι είναι τουλάχιστον 15 φόρες μεγαλύτεροι.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα με το λάδι, ήταν η κρύα εκκίνηση. Ήταν σύνηθες να έχουν SAE 20 Winter ή "W", και SAE 30 ή 40 το καλοκαίρι. Αλλά ακόμα και τα «χειμερινά» λάδια όπως ονομάζονταν, κατατρόπωναν τη μίζα τα πολύ κρύα πρωινά. Δυστυχώς, το λάδι είναι πολύ παχύ, όταν είναι κρύο, και πολύ λεπτό, όταν είναι ζεστό. Για να έχουμε ένα αρκετά παχύ λάδι ώστε να λιπάνει σωστά το μοτέρ μας όταν αυτό εργάζεται σκληρά, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα λάδι που ήταν πολύ παχύ όταν ήταν κρύο.

Η απάντηση ήταν (και είναι) multigrade! Αυτό που χρειαζόταν ήταν ένα λάδι που συμπεριφέρεται ως 20w, στο κρύο, αλλά λεπταίνει μέχρι SAE 40 ή 50, όταν αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες Ναι, 20W/50! Αυτό μπορεί να γίνει με την ανάμειξη λεπτόρρευστου λαδιού με «χοντρά» πολυμερή που έχουν ως βάση πλαστικά και συνθετικά υλικά. Αυτά δεν κάνουν πολλά στο κρύο, αλλά όπως το λάδι ζεσταίνεται διαστέλλονται και το κάνουν, ως ένα βαθμό, πιο παχύρευστο.. Το λάδι εξακολουθεί να λεπταίνει, αλλά όχι όσο γρήγορα ένα απλό monograde λάδι.

τα Multigrades άρχισαν να υπάρχουν περίπου το 1960, αλλά αυτά τα πρωτοποριακά τότε λιπαντικά , «έσπαγαν» εύκολα από μηχανικά αποτελέσματα διάτμησης, περισσότερο από τους κινητήρες, σε κιβώτια ταχυτήτων.
Σήμερα τα πιο εξελιγμένα πολυμερή αντιστέκονται με περισσότερη επιτυχία στη διάτμηση, ακόμα και σε εφαρμογές με κοινό κύκλωμα λίπανσης σε κινητήρα/κιβώτιο γι 'αυτό είναι απαραίτητη η χρήση υψηλής ποιότητας λαδιών σε τέτοια οχήματα (όπως το παλιό μίνι, ή μοτοσικλέτες), στα οποία το λάδι δοκιμάζεται σκληρά τόσο στον κινητήρα όσο και στο κιβώτιο.

Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν στην αγορά παρά πολλά πρόσθετα και πολυμερή. Και η σωστή σύνθεση δεν είναι απλώς "βαλε λίγο από αυτό, λίγο από το αλλο"! Ένα καλό ορυκτέλαιο 10W/40 μπορεί να είναι 80% βάση και 20% χημικά πρόσθετα. και μαντέψτε ποιο είναι το ακριβό συστατικό!

3) Ποιες είναι οι διαφορές, σε απλή γλώσσα, μεταξύ ορυκτών, ημισυνθετικών και πλήρως συνθετικών λιπαντικών; (Όσον αφορά την δομή και τις επιδόσεις.)

Προτού φτάσουμε σε λεπτομέρειες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει διαφορά νύχτας-μέρας μεταξύ ορυκτών και συνθετικών λαδιών. Μεσα από τη συνεχή εξέλιξη, οι χημικές ενώσεις που έχουν πλέον τα ορυκτέλαια και έχουν γίνει τόσο καλύτερα, είναι και αυτές συνθετικές.
και τα συνθετικά αυτά πρόσθετα αποτελούν σταδιακές βελτιώσεις των συστατικών των ορυκτελαίων, με αποτέλεσμα περισσότερες επιθυμητές ιδιότητες και λιγότερες ανεπιθύμητες.
Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι δεν υπάρχει ένα πράγμα που να ονομάζεται "συνθετικό"! Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη συνθετικών λιπαντικών, και αν πούμε κάτι σαν: «τα σουπερ-ντουπερ GTI TURBO πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο συνθετικά" δεν έχει νόημα, εκτός αν ο «ειδικός» εξηγήσει τι είδους συνθετικό εννοεί.

Επίσης, εννοείται ότι τίποτα απολύτως δεν θα συμβεί αν σε ένα αυτοκίνητο του 1970 χρησιμοποιείται ένα καλό μοντέρνο ακριβό λάδι. μπορεί να μην χρειάζεται ένα συνθετικό τελευταίας τεχνολογίας, αλλά δεν πρόκειται να χαλάσει, εάν ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί ένα τέτοιο!

ο πιο βασικός τύπος συνθετικού είναι πραγματικά ένα ειδικό ορυκτέλαιο. Γνωστό ως «υδρογονοπυρολυμένης» βάσης, παράγεται στα διυλιστήρια επεξεργαζοντας με ειδική μέθοδο κάποια κλάσματα του πετρελαίου και λογω αυτού κοστίζει λίγο περισσότερο από το απλό ορυκτέλαιο. Είναι καλύτερο διότι παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στην εξάτμιση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Παρόλο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια λογω των καλύτερων χαρακτηριστικών του, τελευταία έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, διότι το μάρκετινγκ των εταιριών μπορεί νόμιμα να αναγράψει τη μαγική λέξη «συνθετικό» στην ετικέτα χωρίς να αναφέρει τίποτα περισσότερο, έχοντας ένα ανταγωνιστικό προϊόν με μικρότερο κόστος παράγωγης.

Ναι, όλα τα χαμηλού κόστους "συνθετικά" περιέχουν από ελάχιστο ποσοστό, έως 20% (εξ ου και «ημισυνθετικα») «ειδικού» ορυκτέλαιου. Χρησιμοποιώντας αρκετά απλές χημικές ενώσεις ή αέρια που προέρχονται από τα διυλιστήρια ή άλλες πηγές, είναι δυνατόν να «συνθέσουν» ή να δημιουργήσουν ειδικά προσαρμοσμένα λιπαντικά μόρια τα οποία έχουν πολύ επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως η μεγάλη αντοχή στο κρύο, ζέστη, απώλειες από εξάτμιση ή υπερβολική αραίωση, αποτελέσματα της υπερθέρμανσης.
τα αληθινά συνθετικά, που χρησιμοποιούνται σε λιπαντικά κινητήρων είναι δυο. Οι PAOs (πολύ άλφα ολεφίνες) και οι εστέρες.

φυσικά κανένα από τα δυο δεν είναι φθηνό! Οι PAOs σχετίζονται με τα πετρελαιοειδή και είναι οι ιδανικές πλατφόρμες πρόσμιξης όλων των χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε πετρελαιοειδή. Επειδή μάλιστα δεν στερεοποιούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όλα τα γνήσια 0W-xx λάδια πρέπει να βασίζονται σε PAOs ώστε να περάσουν την 0W δοκιμή σε υπό-αρκτικές συνθήκες -35C.

οι Εστέρες είχαν αρχικά εξελιχτεί ως λιπαντικά αεροπορικών jet κινητήρων. και μέχρι σήμερα όλα τα αεροπορικά λάδια (jet) έχουν εστερική βάση. Αν και παρόμοια σε επιδόσεις με τα PAOs, έχουν ένα πολύτιμο επιπλέον τέχνασμα: είναι καλύτερα λιπαντικά και συμβάλουν στην προστασία των μεταλλικών επιφανειών. Οι Εστέρες προσφέρουν εξαιρετική λίπανση σε μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών αναγκών όπως τα κιβώτια και οι οδηγοί των βαλβίδων.
Τα 100% πλήρως συνθετικά λάδια είναι στην πραγματικότητα ελάχιστα, ίσως επειδή είναι πολύ ακριβά για να κατασκευαστούν, και ακόμα πιο ακριβά για να αγοραστούν.
Ακόμη και έτσι, εστέρες / PAOs, με τα πολύ σταθερά και ανθεκτικά στη διάτμηση multigrade πολυμερή, είναι τα απόλυτα λάδια για κινητήρες υψηλής απόδοσης που δουλεύουν συνεχώς στο όριο. πράγμα που σημαίνει, αγώνες...

4) Πώς όμως δουλεύει το λάδι; Τι είναι αυτό που του δίνει τις λιπαντικές του ιδιότητες? Τι το κάνει να προσκολλάται στις μεταλλικές επιφάνειες?

τα μέρη ενός απλού ρουλεμάν γυρίζοντας γρήγορα ουσιαστικά πλέουν σε ένα σχετικά παχύ φιλμ λαδιού. Οι μεταλλικές επιφάνειες δεν ακουμπούν μεταξύ τους. Η υψηλή ταχύτητα οδηγεί μια ικανή ποσότητα λαδιού μεταξύ των δύο επιφανειών, και το φιλμ αυτό του λιπαντικού υποστηρίζει το φορτίο, ακριβώς όπως όταν ένας σκιέρ ολισθαίνει πάνω σε ένα φιλμ νερού. Αλλά, όταν ο κινητήρας επιβραδύνει και τείνει να σταματήσει , από το ρουλεμάν του παραδείγματος αρχίζει να ελαττώνεται το λάδι και οι μεταλλικές επιφάνειες αρχίζουν να έρχονται επικίνδυνα κοντά. Όπως ακριβώς όταν ο σκιέρ βυθίζεται όταν μειώνει την ταχύτητα του και αφήνει το σχοινί.

Εδώ είναι όπου έχουμε επαφή μέταλλο με μέταλλο και εδώ είναι όπου χρειάζεται η λιπαντική ικανότητα του λαδιού να μειώσει τη φθορά.
Στα γρανάζια του κιβώτιου, στο σύστημα των βαλβίδων και στα ελατήρια του πιστονιού δεν έχουμε φαινόμενο υψηλής περιστροφής, ώστε να δημιουργηθεί παχύ φιλμ λαδιού. Αρα το φιλμ θα είναι αναγκαστικά πολύ λεπτό και κάποια επαφή των μετάλλων είναι αναπόφευκτη.
Κάποια υγρά παρότι φαίνονται πολύ «παχιά» και «λαδερά» δεν κάνουν απολύτως τίποτα! Τα πολύ απλά ορυκτέλαια και κάποια «συνθετικά» ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Βασίζονται εξ ολοκλήρου σε πολύπλοκες χημικές διεργασίες οι οποίες μάλιστα όταν λαμβάνουν χώρα κάτω από ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης και αντιδρούν με το μέταλλο, προσφέρουν πολύ λεπτά προστατευτικά φιλμς και τελικά εμποδίζουν τη συγκέντρωση και συγκόλληση μικρομοριων του λαδιού στα σημεία που έρχονται σε επαφή.

Απορρυπαντικές και αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες συχνά λειτουργούν διπλά προσφέροντας έργο και στον τομέα της φθοράς. Την πιο περίεργη συμπεριφορά πάντως παρουσιάζουν οι εστέρες. προσελκύονται στο μέταλλο από ηλεκτροστατικές δυνάμεις και προσκολλώνται στις επιφάνειες όταν αυτές έρχονται σε επαφή.

5) Ποιες είναι (ή μπορεί να είναι) οι βασικές διαφορές μεταξύ των λιπαντικών του ιδίου τύπου, δηλαδή ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα «καλό» και ένα «κακό» λάδι;

Τα πάντα είναι θέμα τιμιότητας και ειλικρίνειας ..... πραγματικά. Για αυτό προσέχετε! Ένα καλό λάδι, θα πρέπει να μπορεί να είναι αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι … 10W/40; Έχει άραγε πράγματι περάσει τη δοκιμή στο κρύο -25C; Αρκετά που ξέρω δεν δοκιμάζονται. Υπάρχει συνήθως μια προδιαγραφή, όπως API SH ή SL. Αυτή είναι ανάλογα με το αυτοκίνητο, ένας καλός βασικός οδηγός ποιότητας. Σε περίπτωση απουσίας του, αφήστε το στο ράφι, και να αποφύγετε να διαβάσετε τα «νομικίστικα»: «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ....» ή «συνιστάται (από ποιον?) για χρήση στα.. ...».

Έπειτα, υπάρχει το "συνθετικό" ναρκοπέδιο! Υπό την προϋπόθεση ότι ο κατασκευαστής δεν αγοράζει πρώτη υλη από την Αυστραλία, για να κάνει παραγωγή στη Σουηδία (δηλαδή να έχει «τρελά» μεταφορικά), σε γενικές γραμμές ότι πληρώνετε, παίρνετε. Τα καλυτέρα λιπαντικά συνήθως κατασκευάζονται στις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν λείπουν κα τα χαμηλού κόστους «τροποποιημένα ορυκτά», συνθετικά «ναι μεν αλλά», με μια φτωχή πρόσμιξη πολυτυπων πολυμερών. Όπως συμβαίνει συχνά, η ποιότητα ακολουθει το κόστος.

6) Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες της χρήσης κακής ποιότητα του λιπαντικού;

Συνήθως, είναι αρκετά μακροπρόθεσμες, εκτός από τους αγώνες. Σκεφτείτε το λάδι ως υγρό στοιχείο, και το κακό λάδι ως φθηνό υποκατάστατο. Σε ένα αυτοκίνητο δρόμου η μακροπρόθεσμη διατήρηση της αξιοπιστίας και της απόδοσης είναι οι απώλειες. Θα έχουμε αύξηση τόσο στην κατανάλωση καύσιμου, όσο και στην κατανάλωση λιπαντικού, με ταυτόχρονη μείωση των επιδόσεων.
Αλλά ειδικά σε υψηλών επιδόσεων ή αγωνιστικά αυτοκίνητα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο άμεσα και καταστροφικά.

7) Ορισμένες εταιρείες λιπαντικών έχουν διαφημιστικές εκστρατείες που διατείνονται ότι τα προϊόντα τους έχουν ειδικές, μοναδικές ιδιότητες. Μπορεί αυτές οι διαφημίσεις να ληφθούν σοβαρά;

Ναι και όχι! Γενικά οι καταχωρήσεις σε ειδικά περιοδικά είναι ως επί το πλείστον σοβαρές, με όρους όπως «Magnatec» και «Electrosyntec» να είναι πραγματικες κωδικες ονομασίες εστεροειδων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επωφελής για την απόδοση του κινητήρα. Δεν έχει υπάρχει κανένα μοναδικό «απόρρητο» ή «μυστικό», από κανένα κατασκευαστή. Όλα είναι πάνω κάτω γνωστά και το μόνο που απομένει είναι να παραχθει η σωστή σύνθεση στη σωστή τιμή. Και βέβαια να καταστεί σαφές τι πληρώσαμε και γιατί.. Προσωπικά πιστεύω ότι μόνο η σημασία της σταθερότητας διάτμησης ή «παραμονής στο ιξώδες» δεν είναι αρκετή όταν μιλάμε για συνολική ποιότητα.

Επίσης παγίδα είναι ο ισχυρισμός ότι ένα λιπαντικό ορυκτής βάσης με μικρό ποσοστό
τροποποιημένων ορυκτών (υδρογονοπυρολυμένων) συνθετικών είναι κατάλληλο για αγώνες, όταν είναι σαφές ότι δεν είναι.

Επίσης, υπάρχουν ατελείωτοι «νομικίστικοι» σημασιολογικοί ελιγμοί για τη μαγική λέξη «συνθετικό».

Για παράδειγμα, ένα «συνθετικό» λάδι είναι πάντοτε ημισυνθετικό (Aχ! Εμείς δεν είπαμε ότι ήταν όλο συνθετικό, το ‘παμε?) εάν πωλείται σε χαμηλές τιμές και πρόκειται πάντοτε για τροποποιημένο τύπο συνθετικών ορυκτών. Όπως προαναφέραμε παίρνετε οτι πληρώνετε, αλλά ακόμη και έτσι, προτιμήστε τις έγκριτες ευρωπαϊκές μάρκες.

αλλά ας εξηγήσουμε και το σύστημα ταξινόμησης; Τι σημαίνει το βάρος του λιπαντικού; Τι σημαίνει 10W/40 για παράδειγμα;

Βάρος σημαίνει ιξώδες, ή αντίσταση στην ροή. Νερό και παραφίνη ρέουν πολύ εύκολα, έτσι είναι ελαφρά ή χαμηλού ιξώδους. Μέλι ή 140αρι λάδι κιβώτιου δεν ρέουν τόσο εύκολα, έτσι? Άρα είναι βαριά ή υψηλού ιξώδους.

Ειδικά στα λάδια, η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ σημαντική. Το λάδι που φαίνεται παχύ στους 20C θα είναι πολύ "λεπτό" στους 100C. κάποιοι μερικές φορές λένε, «άλλαξα λάδια, όταν ο κινητήρας ήταν ζεστός και έτρεχαν όπως το νερό...» και απαντώ, «Ωραία! έτσι θα έπρεπε να είναι! "

οι προδιαγραφές ιξώδους American Society of Automotive Engineers (SAE) καλύπτουν τόσο τις συνθήκες κρύας εκκίνησης, όσο και αυτές της κανονικής λειτουργιάς. Υπάρχουν δύο σύνολα προτύπων, το "Winter" (W), καθώς και το πρότυπο 100C.

Έτσι, ένα λάδι 10W/40 πρέπει να περάσει μια δοκιμή 10W για κρύο ιξώδες σε -25C και μία δοκιμή στα 40SAE 100C. Σε ένα εργαστήριο λιπαντικών υπάρχει συσκευή μέτρησης κρύων συνθηκών για το «w» και αντίστοιχες δοκιμές 100C για το άλλο πρότυπο στις δοκιμές SAE. Υπάρχουν 6 'W' βαθμίδες από τη δύσκολη 0W στους -35C και την πανεύκολη 25W στους -10C, (μερικές φορές χρησιμοποιείται στην Ινδία, για παράδειγμα!)

Η ουσία αυτών των χειμερινών βαθμίδων είναι να βοηθήσει, στα κρύα ξεκινήματα το λάδι να κυκλοφορήσει , για να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας και καυσίμων λογω της τριβής των κινούμενων μερών, μέχρι να ζεσταθούν. Μόλις φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας, οι «100C» βαθμίδα μετράει. Υπάρχουν 5 από αυτές, 20, 30, 40, 50, και 60, αν και ο λόγος για τον οποίο κάποιοι ασχολούνται με το 60, σήμερα στον 21ο αιώνα είναι μυστήριο για μένα!

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε λίγο τεχνικά. Το ιξώδες υπολογίζεται σε πρότυπες μονάδες με την ονομασία «centistokes», λογω του μηχανολόγου, Sir George Stokes, ο οποίος χρονομετρούσε μπίλιες από ρουλεμάν την ώρα που βυθίζονταν σε λάδι.
SAE 30, για παράδειγμα, είναι από 9,3 σε 12,5 centistokes, SAE 40 ακολουθεί με 12,5 έως 16,3. αν και τα περισσότερα SΑΕ 40 είναι στη μέση περίπου στο 14.

Τώρα υπάρχει κάτι που οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν: οι κινητήρες δεν γνωρίζουν τι βαθμού είναι το λάδι που βρίσκεται μέσα τους! Δεν είναι προφανώς αρκετά έξυπνοι! Έτσι, ένα μοτέρ με 10W/40 δουλεύει στο ιξώδες των 14 centistokes σε 100C, αλλά με μια χαμηλότερη θερμοκρασία 90C βλέπει ιξώδες 18, δηλαδή νομίζει ότι δουλεύει με SΑΕ 50. Αντιστοίχως, σε 110C, έχουμε μείωση στα 11 centistokes ώστε να "πιστεύει" ότι είναι με SAE 30! (Η οποία είναι προτιμότερη.)

Το συμπέρασμα είναι, ότι δεν σπαταλάμε δύναμη και καύσιμα με «βαριά» λάδια σε δροσερά κλίματα. Ένα αξιοπρεπές 10W/40 ή ακόμα λεπτότερο είναι απολύτως εντάξει. Εκτός Αν έχετε ένα κλασικό με μεγάλες ανοχές και αργή αντλία λαδιού.

Τα πρωτότυπα Radical χρησιμοποιούν μοτερ Suzuki Hyabusa 1300 το οποίο δουλεύει στο όριο. (δεν είχαν στο Nürburgring το απόλυτο ρεκόρ?). Χρησιμοποιούν πολύ-εστεροειδή 15W/50, αλλά είναι εντάξει επειδή φτάνουν σε θερμοκρασίες λαδιού 130C! (Δεν υπάρχει πρόβλημα για το λάδι ή το μοτέρ, αλλά τοποθετούν ειδικές τσιμούχες.) στους 130C λοιπόν το πραγματικό ιξώδες είναι 10cSt, ώστε ο κινητήρας πιστεύει ότι έχει λεπτό λάδι SΑΕ 30, όποτε όλα καλά.

Cool Ποιος είναι ο καλύτερος τύπος λαδιού για γενική χρήση στο δρόμο; Είναι το πλήρως συνθετικό σπατάλη χρημάτων;

Προσωπικά θα προτιμούσα ένα σταθερό στη διάτμηση εστερικης βάσης συνθετικό SAE 10W/40 ή 5W/40. και πράγματι η σταθερότητα στη διάτμηση (λογω κάποιου πολυτυπου πολυμερούς καλής ποιότητας), είναι πιο σημαντική από το υπόλοιπο «συνθετικό» μίγμα.

Στη χειρότερη περίπτωση θα προτιμούσα ένα καλό, σταθερό ορυκτέλαιο, από ένα συνθετικό αμφιβόλου ποιότητος, το οποίο πιθανότατα να βασίζεται σε ορυκτέλαιο…
Αν δεν καλύπτετε πάρα πολλά χιλιόμετρα κάθε χρόνο, τα 100% συνθετικά λάδια, αποτελούν ίσως σπάταλη. Όσοι αντίθετα κάνετε πολλά, επιλέξτε ένα ελαφρύ, 100% συνθετικό λάδι, με το οποίο θα κάνετε οικονομία σε καύσιμα και αλλαγές λαδιών, ενώ και όταν έρθει η ώρα της γενικής επισκευής ο κινητήρας σας θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

9) Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ των δίχρονων και τετράχρονων λιπαντικών? Γιατί το δίχρονο λάδι πρέπει να αναμιγνύεται με τα καύσιμα;

το δίχρονο λάδι έχει πολύ σύντομη διάρκεια ζωής, «μια κι έξω», και μετά καίγεται. Ο δίχρονος κινητήρας δεν έχει καρτερ γεμάτο λάδι και όλα τα κινούμενα μέρη του περιστρέφονται. οπότε δεν υπάρχει σχεδόν καμία αντίσταση του λαδιού, και επομένως, δεν χρειάζεται multigrades. Η σταθερότητα του λαδιού επίσης σε μακροπρόθεσμη βάση, προφανώς δεν αποτελεί πρόβλημα!

Αλλά, το δίχρονο πρέπει να καίγεται χωρίς να εναποθέτει σκληρά κατάλοιπα καύσης στο θάλαμο καύσης ή να προκαλεί «λάδωμα» στο μπουζι.. Τα απορρυπαντικά και αντί-οξειδωτικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα τετράχρονα λάδια αφήνουν σκληρά κατάλοιπα λευκής τέφρας, όταν καίγονται, δηλαδή ακριβώς αυτό που δεν χρειάζεται σε ένα δίχρονο. Έτσι τα δίχρονα λάδια χρησιμοποιούν απορρυπαντικά και διασπαστικά πρόσθετα χαμηλής τέφρας, και τα καλυτέρα μάλιστα χρησιμοποιούν και εστερικες ενώσεις που βοηθούν στην μείωση της φθοράς των επιφανειών.

Με τις σημερινές περιβαλλοντικές ανησυχίες, ο καπνός είναι ένα επίσης ευαίσθητο θέμα. έτσι τα δίχρονα λάδια δρόμου (όχι αγωνιστικά), είναι πλέον «άκαπνα» πράγμα που απαιτεί μια ειδική συνθετική βάση η όποια επιτρέπει στο λάδι να καίγεται «αόρατα». Ακόμα, για κάποιους ειδικούς δίχρονους κινητήρες με πολύ υψηλα όρια περιστροφής το καλύτερο λάδι όσον αφορά τη λίπανση παραμένει το παλιό, γνωστό και θαυματουργό «καστορέλαιο»!

Λογω της εισαγωγής και συμπίεσης μέσω στροφαλοθαλαμου, ο κλασσικός δίχρονος δεν μπορεί να έχει ένα κλασσικό σύστημα λίπανσης τετράχρονου με υγρό καρτερ, άρα ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί ένα φιλμ λαδιού στις επιφάνειες είναι ή η ανάμιξη του λαδιού με τη βενζίνη, ή ο ψεκασμός του μέσα στο στροφαλοθαλαμο, όπου μπορεί να αναμιχτεί με το καύσιμο. Υπάρχουν και κάποιοι κινητήρες στους οποίους βενζίνη και λάδι ψεκάζονται χωριστά, αλλά και αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το λάδι καίγεται.

10) Πόσο σημαντική είναι τακτική αλλαγή λαδιών; Ποιες είναι οι συνέπειες αν αμελήσουμε να το πράξουμε;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αλλάζουμε το λάδι τακτικά, αν κάνουμε λίγα χιλιόμετρα το χρόνο, και μάλιστα οδηγώντας αργά, σε μικρές διαδρομές. Κάτι τέτοιο είναι σκληρό για τον κινητήρα και για το λάδι. Κάθε λιπαντικό σε τέτοιες συνθήκες, ανεξάρτητα από την ποιότητα του, απορροφά μεγάλο μέρος υδρατμών καύσιμου και υγρασία και σχεδόν ποτέ δεν έχει την ευκαιρία να τα αποβάλει («εξατμίσει») όπως θα γινόταν σε μια μεγάλη και «γρήγορη» διαδρομή. Οι συνέπειες είναι πολλές, με κυριότερες τη διάβρωση των ελατήριων του πιστονιού και των κυλίνδρων.
Είναι απαραίτητο να αλλάζουμε το λάδι μια φορά το χρόνο (τουλάχιστον), ακόμα και αν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των χιλιόμετρων.
Από την άλλη, αν γίνονται μεγάλες διαδρομές, και ο κινητήρας αλλά και το λάδι δουλεύουν καλυτέρα, οπότε με ένα υψηλής ποιότητας προϊόν μπορούμε να παρατείνουμε λίγο τις συνιστώμενες αλλαγές.

11) Κάποια είδη λιπαντικών (όπως τα πλήρως συνθετικά) χρειάζονται πιο γρήγορα αλλαγή; Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη αλλαγή λαδιών; Μπορουμε να εμπιστευτούμε τη συχνότητα που προτείνεται από το εγχειρίδιο χρήστη;

Ο τύπος του λαδιού που είναι πιθανόν να χρειάζεται συχνότερη αντικατάσταση είναι ένα χαμηλού ιξώδους, με μικρή αντοχή στη διάτμηση, απλό είτε «ειδικό» ορυκτέλαιο.
(όπως κάποια αμερικανικά λάδια εξελιγμένα για αργόστροφους κινητήρες).
Να επαναλάβω ότι η σταθερότητα και η αντοχή στη διάτμηση είναι οι σημαντικότερες αρετές ενός λιπαντικού. Και προσοχή στους παραπλανητικούς ισχυρισμούς, κάποιων «σουπερ-ενισχυμένων συνθετικών (ή ορυκτών) «τηγανολαδων»…
Τα λάδια που έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι τα σχετικά «σπάνια» και ακριβά 100% συνθετικά.
Έχουν τη μεγαλύτερη σταθερότητα στη διάτμηση και μπορούν να δουλέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα σε κινητήρες υψηλής απόδοσης που κάνουν πολλά χιλιόμετρα, ακόμα και το διπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής. (άρα μακροπρόθεσμα δεν κοστίζουν τόσο πολύ…). Ιδανική επιλογή θα έλεγα για τους «ταξιδιάρηδες» και τους χιλιομετροφαγους.
Εδώ να πούμε ότι οι συνιστώμενες αλλαγές στο βιβλίο που κατασκευαστή, υπολογίζονται πάντα με το χειρότερο «σενάριο», που περιλαμβάνει μικρό ετήσιο αριθμό χιλιόμετρων και κακή ποιότητα λαδιού, έτσι μπορούν να εκληφθουν ως μίνιμουμ όριο ασφάλειας.

Στο παρελθόν στα πρώτα λάδια με απορρυπαντικά πρόσθετα, δημιουργείτο πρόβλημα με τα βαρέα κατάλοιπα άνθρακα και λάσπης γύρω από διάφορα κινούμενα μέρη. Σήμερα οποιοδήποτε λάδι με καλές προδιαγραφές ΑΡΙ θα διατηρήσει καθαρά τα πάντα για 15 έως 25.000 χλμ, μειώνοντας τις ανησυχίες σας.

12) Μήπως το λάδι πρέπει να είναι ζεστό για να κάνει τη δουλειά του σωστά; Είναι σημαντικό να ζεσταθεί ο κινητήρας πριν ανεβάσουμε στροφές;

Ναι, όντως πρέπει να είναι τουλάχιστον ζεστό, και κατά προτίμηση καυτό.
Αν εξαιρέσουμε κάποιους που δεν θα άγγιζαν ένα μέταλλο με θερμοκρασία 60C, θεωρώντας το ως καυτό, η πραγματικότητα είναι ότι οι 60C είναι μικρή θερμοκρασία για ένα μοτέρ που πρόκειται να παει flat-out… εδώ η καλύτερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιούμε ένα καλό λάδι 5W/40 ή ακόμα και ένα 10W/40, και να είναι είμαστε χαλαροί και προσεκτικοί, στα πρώτα 5-7 χιλιόμετρα, ειδικά σε πολύ κρύο.

Για τα αγωνιστικά, ένα πραγματικά καλό warm-up, είναι ουσιαστικής σημασίας, κατ εξαίρεση ίσως με ειδικά 0W/20 λεπτόρρευστα (χαμηλής αντίστασης) λάδια. Το πρόβλημα είναι, οι αντλίες λαδιου. είναι πολύ καλές στο να διοχετεύουν το λάδι με πίεση 60PSI, αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν μόνο 14PSI (ατμοσφαιρική πίεση) για να το επαναφέρουν! (Ακόμη λιγότερο στο Katmandhu.) Έτσι είναι εύκολο για μια αντλία λαδιού να δημιουργήσει φυσαλίδες και κενά στην παροχή του λαδιού, αν αυτό δεν ρέει αρκετά εύκολα προς την εισαγωγή. Αυτό το φαινόμενο προφανώς μειώνει την ποσότητα του λαδιού που η αντλία μπορεί να κυκλοφορήσει.

Επίσης, σε επιφάνειες που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, αν το λάδι δεν είναι αρκετά λεπτό δεν μπορεί να επωφεληθεί των υδροδυναμικών φαινομένων και να προσκολληθεί και «σπάει» από τις υψηλές τιμές τριβής που αναπτύσσονται.
Αυτό ίσως σας φαίνεται αντίθετο με την κοινή λογική, αλλά όσο πιο γρήγορα κινείται μια επιφάνεια, τόσο λεπτότερο πρέπει αν είναι το λάδι. (για παράδειγμα, ένα ρουλεμάν τεσσάρων εκατοστών περιστρέφεται με ταχύτητα 90 χ.α.ω. στις 12,000 σ.α.λ.! για να μην «αρπάξει» το λάδι πρέπει να είναι 10cSt ή λιγότερο, το οποίο σημαίνει SAE 30 σε κατάσταση 100C, ή SΑΕ40 σε 110C.))

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των λιπαντικών για αγώνες ή για χρήση δρόμου;
Οι ημέρες όπου τα ειδικά "R" λάδια που προορίζονταν μόνο για αγώνες είναι παρελθόν, εκτός ίσως από αγώνες κλασσικών. Τουλάχιστον όσον αφορά τετράχρονους κινητήρες, τα υψηλής ποιότητας συνθετικά είναι κατάλληλα τόσο για πίστα, όσο και για δρόμο.

Με αντλίες υψηλής πίεσης και υψηλοστροφα μοτέρ υπάρχει μια στροφή σε ειδικά συνθετικά λάδια με προσεκτικά μελετημένα ειδικά συστατικά χαμηλής αντίστασης για την απελευθέρωση περισσότερης δύναμης, χωρίς θυσίες στην αξιοπιστία. Αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται (και χρησιμοποιούνται ) σε οχήματα δρόμου, αλλά ένα λάδι 0W/20 δεν αναφέρεται στα εγχειρίδια χρήστη, και έτσι υπάρχει πάντα ένα ρίσκο με τους όρους εγγύησης του οχήματος. (εδώ η Honda είναι ίσως η μόνη εξαίρεση!)

13) Πώς κάποια υψηλής απόδοσης λάδια επιτρέπουν στον κινητήρα να παράγει περισσότερη ισχύ;

Ένας κινητήρας σπαταλά ενέργεια (και καύσιμα) με πολλούς τρόπους. Και οι περισσότεροι από αυτούς οφείλονται στους νόμους της θερμοδυναμικής. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά… αλλά περίπου ένα 6% της ισχύος χάνεται λογω των τριβών του λαδιού, ξεκινώντας από τις απώλειες της αντλίας, έως την τριβή των κινούμενων επιφανειών. Εδώ επίσης να συμπεριλάβουμε και τη μετάδοση.

Αν η τριβή και η φθορά που αυτή προκαλεί, παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχουν πραγματικά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε με τη χρήση ενός «σκληρού», αλλά χαμηλού ιξώδους λιπαντικού. Παραδόξως, οι υπόλοιπες τριβές είναι χαμηλές, κάτω από 3% ή λιγότερο, ακόμη και με συμβατικά λιπαντικά, οπότε μην περιμένετε τεράστια οφέλη εδώ.

Έχω δει πραγματικά αυτή την επιπλέον ισχύ στο δυναμόμετρο! Ένα πολύ έμπειρος οδηγός στο Peterborough που κάνει πολλές δοκιμές για τον Λόρδο Emap, χρησιμοποίησε τη δική του ενός έτους Honda 1100ΧΧ, στην πρώτη δοκιμή με το αγαπημένο του εστεροειδες συνθετικό 15W/50. 128BHP ήταν το αποτέλεσμα.

Τότε άλλαξε σε λεπτότερο 5W40, επίσης συνθετικού εστέρα. (Έτσι δεν ήταν άδικη η σύγκριση με το 15W/50!) Αυτή τη φορά είδαμε 131.6BHP, με αντίστοιχη αύξηση της ροπής.

Τέλος δοκιμάσαμε ένα νέο (τότε) 0W/20 ειδικό συνθετικό και είδαμε 134.4BHP! Ακόμη και το αφεντικό του εντυπωσιάστηκε! Αργότερα διάφορες δοκιμές και αγώνες έδειξαν ότι αυτό το επίπεδο βελτίωσης δεν ήταν τυχαίο αλλά πραγματικότητα. Και, με τη σωστή «χημεία» για τη φροντίδα του κινητήρα και της μετάδοσης, εσωτερικά, δεν υπάρχει μειονέκτημα αυξημένης φθοράς.

14) Γιατί ορισμένοι κινητήρες καταναλώνουν λάδι; Είναι αυτό πρόβλημα;

Μεγάλοι αερόψυκτοι κινητήρες, κλασσικά με μεγάλες ανοχές, πολύ «πιεσμένοι» υδρόψυκτοι που λειτουργούν στο όριο, ή μοτέρ που χρησιμοποιούν πολύ ελαφρά έμβολα με τον ελάχιστο αριθμό των ελατήριων είναι πιθανό να «καίνε» λάδι. Και υπάρχουν λίγα που μπορεί κάνει να κανείς γι 'αυτό. Δυστυχώς, το λάδι που καίγεται τείνει να εναποθέσει σκληρά κατάλοιπα στους θαλάμους καύσης. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενα προανάφλεξης, οπότε συχνότερες επισκευές είναι απαραίτητες.
Περιστασιακά, όμως και καθημερινά αυτοκίνητα καταναλώνουν λάδια χωρίς προφανή λόγο. Αυτό συχνά οφείλεται στην αύξηση του λαδιού στο καρτερ λογω της διατήρησης των υδρατμών, με αποτέλεσμα την απώλεια του λαδιού μέσω του σωλήνα των αναθυμιασεων. Η λύση είναι να προχωρήσουμε σε λεπτότερο λάδι, ώστε να βελτιωθεί η απελευθέρωση του αερα.

15) Εάν πρέπει να συμπληρώσουμε λάδι, πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθεί ακριβώς η ίδια μάρκα και τύπος;

Όχι ιδιαίτερα σημαντικό… δυστυχώς νομικοί λόγοι, δεν μπορούν να συμπεριλάβουν αυτή την άποψη στα μικρά ή μεγάλα γράμματα του μπουκαλιού. Αν και επίσημα όλοι οι κατασκευαστές συμβουλεύουν να μη γίνεται ανάμιξη μεταξύ λαδιών διαφορετικής μάρκας και τύπου, στην πραγματικότητα υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα κάτι κακό να συμβεί, ακόμα και αν αναμιχτεί ένα ορυκτέλαιο 20W/50 με ένα 5W/30 συνθετικό. Προφανώς, αποφύγετε το καλύτερα, αλλά μην πανικοβληθείτε αν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.
Απλά μην αναμειγνύεται δίχρονο με τετράχρονο λαδι!

16) Υπάρχουν πολλά είδη πρόσθετων που διατίθενται υποτίθεται για τη βελτίωση των λιπαντικών, τη μείωση των τριβών, τη βελτίωση την απόδοσης κλπ. αξίζει να δοκιμάσετε;

Το λάδι είναι ήδη ένα πολύ προχωρημένο και με βαθιά έρευνα και εξέλιξη υγρό, που δεν χρειάζεται οποιοδήποτε «πρόσθετο». Δεν υπάρχει «χαμένη μυστική φόρμουλα» που οι κορυφαίοι χημικοί της εποχής μας δεν γνωρίζουν. Αλλά υπάρχουν πολλές αμφιλεγόμενες ιδέες και πολλοί ευκολόπιστοι άνθρωποι !

Αυτές οι «θαυματουργές» πρόσθετες ύλες είναι συνήθως χλωριωμένες παραφίνες τεχνολογιας 1930, πολύ παρωχημένες που θα επρεπε να έχουν εξαφανιστεί από το 1950, αλλά διατηρούνται στο εμπόριο με διάφορα τεχνασματα και ονόματα, όπως «Xxtrasuperlube ZX3». Στην πραγματικότητα διαβρώνουν τον κινητήρα και τη μετάδοση και κάνουν πολύ περισσότερο κακό παρά καλό.

Άλλα εξαρτώνται από τον απόλυτο μύθο ότι το PTFE επικάθεται στο εσωτερικό του κινητήρα και μειώνει τις τριβές. Δεν κάνει τίποτα αυτό το πράγμα. Απλά βουλώνει το φίλτρο λαδιού. Η ΑΑ δοκίμασε ένα από αυτά τα υπερτιμημένα PTFE προϊόντα («Quick 60»ή κάτι τέτοιο) αρκετά παλιά, στη δεκαετία του 80.
Δήλωσαν τότε: «Αυτός είναι ένας δαπανηρός τρόπος επικάλυψης του φίλτρου λαδιού».

θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον John Rowland (R&D Chemist) για τον χρόνο του να μας δώσει απαντήσεις σε συχνα ερωτήματα.

Πηγή : [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Moto Hellas Forum Την / Το Σαβ Σεπ 28, 2013 11:01 pm

Πολυ καλο Σαββα και κατανοητο!

_________________
Honda Sh300i/CBS Pearl White Mod.10/2010

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Moto Hellas Forum
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 3235
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 44
Τόπος : Θεσσαλονίκη-Κερκυρα

http://moto-hellas-forum.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

αποριες περι λαδιων

Δημοσίευση από joebar Την / Το Δευ Ιαν 20, 2014 1:34 pm

ποιος γνωστης θα μου λυσει καποιες αποριες??? (ελα σαββα ξερω οτι σου αρεσουν αυτα)
η amsoil δινει το εξης λαδι για το δικο μου,api sg sl cf ma ma2
ετσι λοιπον ψαχνοντας λιγο βρηκα τα εξης
sl,λαδι για κινητηρες απο 2001 και μετα (εμενα ειναι 2007)
cf,για εκτος δρομου κινητηρες πετρελαιου (εχει βγαλει cbr on off diesel και δεν το ξερω???    )
τα αλλα δεν τα βρηκα
avatar
joebar

Αριθμός μηνυμάτων : 2231
Ημερομηνία εγγραφής : 19/05/2012
Ηλικία : 45
Τόπος : χαλανδρι

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Δευ Ιαν 20, 2014 1:45 pm

Και ποιό είναι το ερώτημα καλέ μου φίλε?

Πριν όμως μου το πείς καθαρά θέλω να μου πείς τι προβλέπει η μαμά Χόντα για το δικό σου με όλες τις λεπτομέρειες.

AMSOIL βάζω στην τελική μετάδοση εγώ.

Απάντηση δε το απόγευμα μετά από μελέτη γιατί σε λίγο έχει μαμ και σιέστα για το ΑΜΕΑ !   

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από joebar Την / Το Δευ Ιαν 20, 2014 1:49 pm

δεν εχω το βιβλιαρακι τωρα εδω για να σου πω παντως δεν λεει τοσα πολλα
το ερωτημα πιστευω ηταν ξεκαθαρο
τι εννοει ο ποιητης οταν λεει εκτος δρομου κινητηρες πετρελαιου???
avatar
joebar

Αριθμός μηνυμάτων : 2231
Ημερομηνία εγγραφής : 19/05/2012
Ηλικία : 45
Τόπος : χαλανδρι

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από Savvas Την / Το Δευ Ιαν 20, 2014 1:51 pm

joebar έγραψε:δεν εχω το βιβλιαρακι τωρα εδω για να σου πω παντως δεν λεει τοσα πολλα
το ερωτημα πιστευω ηταν ξεκαθαρο
τι εννοει ο ποιητης οταν λεει εκτος δρομου κινητηρες πετρελαιου???

Κινητήρες πετρελαίου που δουλεύουν σε περιοχές με χώμα, υπερβολική σκόνη, εργοτάξια κλπ φίλε μου.
Αυτό ήταν πανεύκολο.

Δεν σε αφορά καλέ μου φίλε ούτε υπάρχει κινητήρας μοτό ντίζελ, το NC κόντεψε να έχει αλλά μας τα χάλασε τελευταία στιγμή !   

_________________
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
HONDA NC 750 X - YAMAHA CYGNUS X 125  -  HONDA LEAD 90 -  HONDA PCX 125 - HONDA PCX 150
avatar
Savvas
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 28150
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2012
Ηλικία : 56
Τόπος : Ελλαδάρα αγάπη μου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από joebar Την / Το Δευ Ιαν 20, 2014 1:58 pm

και γιατι το δινει η amsoil για το cbr αυτο???
avatar
joebar

Αριθμός μηνυμάτων : 2231
Ημερομηνία εγγραφής : 19/05/2012
Ηλικία : 45
Τόπος : χαλανδρι

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λάδια και όλα τα σχετικά με αυτά.(ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ )

Δημοσίευση από joebar Την / Το Δευ Ιαν 20, 2014 2:01 pm

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
joebar

Αριθμός μηνυμάτων : 2231
Ημερομηνία εγγραφής : 19/05/2012
Ηλικία : 45
Τόπος : χαλανδρι

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σελίδα 1 από 2 1, 2  Επόμενο

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης